Free Joomla Templates by Web Hosting
Породи котки Котки джуджета Манчкин

Манчкин

 

Манчкин е порода котки с къси крака,  появили се като резултат от спонтанна мутация. Тази котка служи за основа на създаването на много други екзотични късокраки породи котки.Официално новата порода е представена пред професионалните фелинолози и експерти през март 1991 на изложбата на TICA  в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Днес манчкин могат да участват в състезателни изложбени класове само в TICA, UFO  и WCF, която има договореност с TICA за взаимно признаване на стандартите и породите котки.
Късолапите котки манчкин са подобни по форма на тялото и гъвкавост на всички обикновени породи котки. Късите им лапички не пречт на тяхната подвижност и жизненост. Всъщност манчкин са сериозни с малко под средния ръст котки с добре развита мускулатура и здрава костна система. Признати са две разновидности: късокосместа и полудългокосместа. 
Многобройни сведения за чудните същества вълнуват любителите на котки във Великобритания и Германия още през 30-те години на 20 век. Немците нарекли тези късолапи котки „котка- кенгуру” заради навика им да сядат, за да огледат ловната си територия. Защото докато повечето котки се надигат на задни лапи, за да се огледат наоколо, манчкин сяда на задните си лапи, а опашката му служи като подпора за поддръжка на равновесие. Те могат да стоят в тази поза доста дълго, а късичките им предни лапички, висящи покрай тялото им, наистина напомнят за кенгуру.
Главата на манчкин е във формата на модифициран клин със закръглени контури, пропорционална спрямо тялото му. Има високи, ясно изразени скули (повече при мъжките, по-слабо изразени при женските). 
Ушите му са по-широки в основата, високо и широко поставени, с леко закръглени връхчета, от средни до големи, но винаги пропорционални спрямо главата.Очите на манчкин са средни или големи с бадемовидна форма, разположени достатъчно раздалечено за да придадат открито изражение на лицето. Няма взаимовръзка между цвета на очите и козината. Тялото им е леко издължено, не компактно, със широк, закръглен гръден кош, а линията на гърба им е с лек наклон нагоре по посока към опашката. Опашката им е изправена абсолютно вертикално, когато са в движение. Тя леко изтънява към закръгленото си крайче, не трябва да бъде прекалено тежка. Дължината й съответства на дължината на тялото. Късокосместите манчкин имат средна на дължина плюшена козина с отлични защитни свойства,  а полудългокосместите – средно дълга копринена козина. Окраската може да бъде абсолютно всякаква, при това един и същ цвят при късокосместия и полудългокосместия манчкин изглежда съвсем различно! 
Манчкин с лекота се запознават с нови хора и нови места. Тези котки са прекрасна компания за хора, които живеят в непрекъснати командировки и пътувания. Абсолютната  преданост и невъзмутимост в съчетание с ръст на играчка превръщат манчкин в незаменими приятели на самотни хора и малки деца.